[O1] Zawieszenie zrobiło się miekkie (???)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czernobyl
    L&K
    • 2008
    • 1276
    • Octavia III (5E3)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
    • BSE 1.6 MPI 102 KM
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez potencjometr
    co do reklamacji to u mnie nie przekracza 1% w skali roku, czyli wynik godny podziwu;
    mowisz, o niby uszkodzeniach mechanicznych....juz ja wiem jak mechanicy łapią tłoczysko przy montazu "żabką" itp........to tez uszkodzenie mechaniczne ?
    nie mam zastrzeżeń do Twojego zdania, ani nie zamierzam jakoś specjalnie bronić wspomnianego mechanika (na jego korzyść oczywiście wypada to, że moje poprzednie auto jeździło bez zarzutu
    być może jest jak piszesz, że jakiś procent "mechaników" samodzielnie niszczy amory - niezaprzeczalnie część polskich warsztatów powinna przejść na kowalstwo artystyczne lub druciarstwo ozdobne

Zamieszczone przez potencjometr
    dodam jeszcze, ze mechanik sprzeda Ci to na czym moze wiecej zarobic, badz towar tego dystrybutora, u ktorego sie zaopatruje w czesci, gdzie korzysci z danego produktu sa dla mechanika bardziej profitowe
    akurat tego gościa lubię, bo dostaję od niego oddzielnie rachunek za robociznę oraz faktury bezpośrednio z hurtowni, gdzie kupował części przeznaczone dla mnie - więc ten argument w tym przypadku odpada

ciekawe o jakim wózku mowi Twój mechanik ?
    ZTCP to chodziło o amory do MB Sprintera

podsumowując: nie miałem ani nie mam na celu dyskredytowania monroe - przytoczyłem jedną opinię człowieka, który zdobył moje zaufanie w temacie napraw samochodów, a teraz Ty przytaczasz odmienną - i jest OK, od tego jest forum. pozostaje poczekać na opinie ludzi, którzy na sobie przetestowali ww. amory

a przy okazji: jak jest z wysokością zawieszenia O1 na tych amorkach? osobiście szukam czegoś twardszego niż ori, ale bez jakiegokolwiek obniżania

Komentarz

• potencjometr
      Classic
      • 2008
      • 10

cieszy mnie kultura dyskusji na tym forum :wink:

a tu masz ktotki opis Reflexa (cyt pochodzi z http://bluebox.zary.com.pl/porady/amortyzatory.htm)
      Monroe Reflex:
      Posiadają one specjalny rowek bocznikowy w środkowej części cylindra, którym olej może swobodnie przepływać podczas niewielkich ruchów tłoka. Dzięki temu amortyzator zapewnia duży komfort podczas spokojnej jazdy. Przy dynamicznej jeździe amortyzator usztywnia się, gdyż tłok wykonuje większe ruchy i przestaje współpracować z kanałem bocznikowym. Nowe amortyzatory mają większą szybkość reakcji na drgania, m.in. dzięki olejom o mniejszej lepkości, a także nowym, bardziej czułym konstrukcjom zaworów.

u siebie w firmie mam tez jakies schematy, charakterystyki, wiec jak potrzeba to daj znac na PW a postaram sie podeslac

do Octavii Reflexy wystepuje w wersji stand. oraz w wersji HD (heavy duty)

ps. jesli chodzi o Sprintera to juz inna bajka :twisted:

ludzie do sprinterów maxi pakuja amory z mniejszych ladownosci - ot cały problem ;-)

pozdrawiam,

Komentarz

• Golfista
        Ambiente
        S_OCP Member
        • 2005
        • 183

Zamieszczone przez Nexus6
        Golfista, po takim przebiegu to permanentnie do wymiany
        No w końcu zamontowałem B4.
        Z ciekawości jaki jest nr części Bilsteina? Bo na kartonie nigdzie nie pisze B4....

PISZE:

F4-VNE-4574-BG i F4-BNE-2942-BG ?

Jeździ się twardziej niż seria, ale bez przesady - jakieś 10-15% twardziej.
        Pozdrawiam Bartek.

Current: Honda Civic
        Ex: O1

Komentarz

• octaviawrc
          Rider
          • 2007
          • 337
          • Octavia III combi (5E5)
          • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Bilstein jet super zamiast seri, ani nie za twardy na polskie piękne równe drogi.
          Pamietajcie ja wymnieniam Bilstein co 40 tys wtedy mają podobnę chrakterystykę. Powyżej tego przebiegu, auto pływało ( trzepaki wskazywały 95% sprawności amora- pierdoły maszyny mają do ciężarówek ustawione.)
          Cena smieszna bo za kpl 4 amorów ok 500 zł.
          na kayabach nie jezdziłem lubię Bilstein to wystarczy.
          SPRZEDAM TANIO

Komentarz

Pracuję...